Direktlänk till inlägg 19 oktober 2008

Djurskydd, Cesar Millan och diskutabla metoder.

Av tiipa - 19 oktober 2008 00:01

När jag kommer tillbaka till jobbet igen så består innehållet i en av kurserna av ämnet djurskydd som 3:orna läser nu. Ämnet är konstigt nog fortfarande rätt kontroversiellt och det blir därför en hel del spännande lektioner.

Mycket av det som står i djurskyddslagen och föreskrifter är väldigt tolkningsbart. Eller egentligen inte. Men ta bara formuleringen ”djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande” .  Min tolkning är glasklar,  t.ex. Så ska man inte slå hundar. Men av någon anledning blir det ju diskussion om detta speciellt inom hundträningsområdet. Det märks om inte annat i den debatt som uppstått ang. den s.k.” mjuka träningen” som vi använder oss av inom ex. vis klickerträning. Vart dras gränsen innan man anses bryta mot lagen?


Men enligt min mening är många av de regler och föreskrifter som gäller för djurhållning lågt satta och borde inte vara svåra att följa.

Trots allt har vi i Sverige kommit långt inom djurskyddsområdet.  Jag har läst en del i kväll : Annat var det förr!  I mitt inhämtande av information som inspiration till lektionerna har jag stött på många lustigheter såväl som förskräckligheter.

 

I boken ”Mjöhund och byracka” skriven av Nils Palmborg kan man bl.a läsa om hundens betydelse ur en annorlunda synvinkel:  Enligt en handskrift från mitten av 1400-talet kan man göra på följande sätt för att bota en galen människa: Först skulle man raka av håret på den sjukes huvud och gnida in det med salt och ättika. Därefter tar man en hundvalp, klyver den mitt itu längs ryggraden, kastar bort inälvorna och binder fast den varma djurkroppen om huvudet. Den sjuke skulle därefter stängas in i ett mörkt rum och sova. Som botemedel för ”Bröstböld” ska man bränna ett hundhuvud och sen strö askan över bölderna.

Hujeda mig... men något att minnas när vi pratar om hur folk i andra länder fortfarande använder djur för tillverkning av alla möjliga ”mediciner” .

Hundtränaren ”The dogwhisperer” Cesar Millan går enligt min uppfattning över gränsen många gånger genom de metoder han använder.  Därför blev jag glad när Svenska brukshundklubben släppte ett pressmeddelande ang. hans metoder.

De skriver bland annat:
"Användandet av obehag vid inlärning kan leda till oönskade reaktioner, som exempelvis rädsla, passivitet eller att hunden söker avstånd. Det är något som Svenska Brukshundklubben anser och som styrks av forskning som gjorts kring eldressyr av djur. Det finns andra inlärningsmetoder som är säkrare, skonsammare mot hunden och minst lika effektiv[a]. Svenska Brukshundklubben eftersträvar inlärning genom positiv förstärkning."

Pressmeddelandet avslutas med:

"Inlärning genom positiv inlärning bygger på träning utifrån hundens egna lust att utföra en uppgift. Detta sker på effektivaste sätt genom att belöna fram det önskade beteendet som ägaren vill få fram. På så sätt arbetar föraren tillsammans med hunden."


Många tycker ändå att hans sätt att lösa hundproblem är bra, själv blev jag definitivt slutligt övertygad om att jag INTE vill se honom på TV fler gånger då jag såg nedanstående avsnitt, lägger in en filmsnutt. Om man försöker att läsa hundens signaler kan man se att det i själva verket i hög grad är Cesar själv som väcker hundens försvarsinstinkt och utlöser aggression vid hundmötet. .  hundens aggression riktar sig mot Cesar pga hans metod där han använder ett stryphalsband högt upp på halsen så att hunden kämpar för sitt liv, den blir ju strypt och får inte luft.


I Norge har serien nyligen börjat visas och det har väckt reaktioner:Gry Løberg, MSc Companion Animal Behaviour Counselling, Manimal, Akershus och Randi Helene Tillung, M.Sc i atferdsbiologi, Fjellanger Hundeskole AS, Hordaland  skriver bl.a så här:


”I dette programmet er det før hver treningsomgang en tekst som advarer mot å bruke metodene på egenhånd, men heller søke profesjonell hjelp. Dette alene kunne tjene som et rødt lys for TV-selskapene som vurderer å kjøpe inn dette programmet. Men når man ser nærmere på programmet bør det være tydelig at metodene med kvelning, klyping, ydmykelser og trusler ikke hører hjemme i noe ordentlig hundehold eller egner seg som helgeunderholdning.”


 
Ang. filmavsnittet nedan skriver de bl.a.:”Den videre treningen er at hun skal gå tett ved den andre hunden. Millan strammer da renneløkken slik at hun knapt har fotfeste på frambeina og vi hører gurglelyder og desperate forsøk på å få luft. Det hele ender med at hun blir så engstelig, i løpet av de 6 minutter han avser til treningen, at de ender opp i en kamp som for henne handler om liv og død. Millan må bruke hele sin styrke for å få lagt henne i bakken og strammer båndet så hardt at hun blir passiv og apatisk av luftmangelen. Emily ligger langflat og utmattet på bakken. Med dette avslutter Millan ”treningen”, og forklarer at tiltaket var nødvendig fordi Emily var aggressiv”.


Är det här verkligen metoder som man vill lära ut till ”vanliga” människor???
Hoppas att liknande influenser kommer minska i samhället. Tyvärr har det gått åt fel håll ett tag. Men det börjar snart en ny hundträningsserie på TV och enligt förhandsinformationen använder sig instruktören av positiv förstärkning i träningen.  Ska bli intressant att spana in första avsnittet.

länk till några hundpsykologers reaktion på serier som visar upp metoder som grundar sig på straff: http://www.aftonbladet.se/debatt/medier/article362263.ab
 

Ni på TV: Nu är det dags att släppa in en hundtränare som använder sig av mjukare metoder, varför inte en klickertränare?object width="425" height="344">  
 
Anna Carlberg

Anna Carlberg

19 oktober 2008 19:20

Hej Tiina! Kul att du hittade min blogg!!! har letat efter dig på nätet innan men inte hittat dig! =) kul med ett eastflash lag! är gärna med!!! vilka ska vara med mer?? hur är allt annars?? hos oss är allt bra. ha dé! kram Anna

http://www.freewebs.com/bellebou

 
Ingen bild

Tiipa

19 oktober 2008 20:59

Vi mår bara bra! Det var skoj att läsa och se på de fina bilderna på din hemsida. Vi kan höras mer genom mail, än så länge är det Izor och Vind som är på G för laget. Toppen att du är intresserad!!
Hej så länge!

 
Ingen bild

Tjo

9 juni 2009 18:27

För det första så gör Cesar Millan gör helt rätt. Han tar kontroll över situationen precis som vilken annan hund skulle ha gjort i samma läge. Hundar som vill ta över rollen som ledare, tar ofta ett tag om halsen på sin motståndare för att visa att det är den som bestämmer. Detta är en naturlig del av hundars uppfostran. Hunden i klippet har inte fått den sortens uppfostran och vet helt enkelt inte hur den ska bete sig.

För det andra så stryps inte hundar så lätt och detta beror på att de har så tjock hud runt halsen som är till för att skydda halsstrupen. Att hunden beter sig som den gör (ligger och rullar och vill bli av med kopplet) beror på att hunden känner sig låst, något som den aldrig förr upplevt. Cesar Millan hanterar hundar precis som en hund skulle hantera en annan hund i sådant läge då den vill ta kontroll. Att använda ett "strypkoppel" som man säger, gör ingen skada på hunden om man vet hur man ska hantera hunden i ett sådant läge att man behöver kopplet.
Jag har själv sett hundar som bär stypkoppel och som själva drar så hårt när dom är ute på promenad, att de flåsar hemskt mycket men som den inte verkar bry sig om. Om det vore så att den led borde väl hunden ändå ta ett steg bakåt och inte dra så hårt, inte sant?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tiipa - 24 juli 2009 00:59

Nu har jag tävlat första dagen i Sundsvall, ni kan läsa om det på hemsidan på bloggen där. Där hittar ni även 2 filmer , ett med Nancy Holmström och ett med Sven Karlsson och flax. Det finns även några bilder.  Se:  http://www.klickercenter.se/agilit...

Av tiipa - 19 juli 2009 22:25

Lite dåligt med inlägg på sistone men den mesta tiden tas just nu upp av arbetet med min nya hemsida, dit jag kommer att försöka koncentrera bloggandet sedan. Men jag skriver nog här snart! Se gärna sidan: http://www.klickercenter.se/  agilityliv fi...

Av tiipa - 3 juli 2009 01:43

Frågan är vad som påverkar en mest.... det är kanske inte självklart i alla situationer. Mitt tänk om vad som borde vara bäst är förstås att försöka tänka positivt inför tävlingar "det kommer att gå ba!" "Vi kan det här" osv... Att se på det som vi g...

Av tiipa - 27 juni 2009 18:06

Tävlade i Ulricehamn idag,disk i ag2 ( 1 st. klarade tiden och en nollade men med tidsfel.. sen blev det mest disk tyvärr.... och tiden var 34 sek.. blev lite för svårt  alltså för de flesta....) och 5 retliga fel på balansen på upploppet i Hopp2. Me...

Av tiipa - 22 juni 2009 11:20

Nu när tävlingarna är på gång nästan varje helg får man verkligen inte glömma bort att underhålla hundens grundkondition och ta hand om dess muskler. En liten sträckning som inte tas om hand på rätt sätt kan i smyg leda till betydligt allvarligare ko...

Ovido - Quiz & Flashcards