Direktlänk till inlägg 16 december 2008

Det ultimata redskapet för att få tyst på skällande i buren!?

Av tiipa - 16 december 2008 21:54


In med hunden i bilen!

Ta tag i hundjä****!

-Men få honom att hålla käften då!


Mycket får man höra när man har skällande hundar.. och shelties är ju inte den tystaste rasen direkt.. det håller jag med om. Men att skällandet stör andra så otroligt mycket inser jag inte alltid.


På något sätt har man väl blivit tillvand eller så bryr man sig kanske inte lika mycket. Annars skulle man väl inte skaffa sig en ras som har så lätt till skall. Men självklart bryr jag mig om andra blir störda.


Och självklart bryr jag mig om det skulle påverka hunden negativt i något sammanhang. Ex. vis vill jag inte ha dem skällande i sina burar under tävlingar. Vill ju gärna att de har mycket energi kvar till loppet. Så då har de oftast en filt över buren för att minska på störningarna .

Men det har inte fungerat perfekt alltid direkt...


Så nu ska jag nog testa en Manners Minder. En träningsapparat som man styr med en fjärrkontroll . OM man klickar på kontrollen så låter apparaten,  "ping!" och en godis ramlar ner i en behållare till hunden. Den fungerar väl på långa avstånd, det vet jag eftersom jag testat tidigare. Så man skulle teoretiskt sett kunna gå en banvandring och samtidigt "klicka" då hunden är tyst i buren så den lär sig att det lönar sig. Då ska man förstås ställa apparaten i buren först :-)

 Får se hur det fungerar i praktiken.


Lämpligen börjar man först använda den under vanliga träningstillfällen och sedan under tävling. Men kan även ställa in den så den inte "pingar" om det nu det skulle störa hundar i närheten.

Trots att, eller tack vare, att mina hundar redan är klickertränade så mycket och genast kände igen "träningsformen" så blev de väldigt nyfikna på Manners Mindern första gången. De fick en hel måltid när vi tränade på att dutta på target som filmen ovan visar ett ex. på. bara för att vänja dem vid apparaten.


Träningsmöjligheterna är många! Man kan belöna hunden trots att man inte är där. Man kan skicka hunden till en annan plats (rutan) där den blir belönad direkt. Man kan ställa in den så den belönar  automatiskt med ett visst intervall ex. för att träna hundar att vara ensamma. Få hunden att vara lugn när det kommer gäster. Vara lugn i buren. Stå stilla under skötsel. Lära in ett bra backande då belöningen kan komma bakom hunden m.m


Vi får väl se hur detta går sedan, om detta kan få hundarna att vara lite tystare i burarna. Eller när jag är tvungen att binda upp dem tillfälligt under träning när vi bygger bana el. går banvandring. Svårigheten för mig är väl mest att få möjlighet att träna en hund i taget under agilityträningen.

Det kan nog även bli svårt att träna långa stunder INNAN de ska in på banan.. vill ju inte att de ska bli mätta och därmed mindre motiverade att "jaga" efter belöningen  i målet.


Men allt är värt att testa! Noggrann träning i små steg är förstås viktigt för att det ska fungera. Min kriterieplan kommer att utgå från att hunden bara ska kunna gå in i buren lugnt , utan störningar omkring, (kan de redan) till att sedan kunna ligga i buren under minst 15 min stilla och tyst trots störningar intill.


Om det är några fler som testat en Manners Minder så hör gärna av er med tips och reflektioner.




 
 
Fanny

Fanny

18 december 2008 11:32

Jag tror att manners mindern funkar alldeles utmärkt till just det syftet. Den ska också gå att ställa ovanpå buren och om man tar bort själva skålen kan den droppa godbitarna rakt ner genom gallret!

http://www.klickerklok.se

 
Ingen bild

Tiipa

18 december 2008 11:43

Åh, vilken bra idé, då blir det ju lite bättre plats också för hunden i buren.
- Tack Fanny!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tiipa - 24 juli 2009 00:59

Nu har jag tävlat första dagen i Sundsvall, ni kan läsa om det på hemsidan på bloggen där. Där hittar ni även 2 filmer , ett med Nancy Holmström och ett med Sven Karlsson och flax. Det finns även några bilder.  Se:  http://www.klickercenter.se/agilit...

Av tiipa - 19 juli 2009 22:25

Lite dåligt med inlägg på sistone men den mesta tiden tas just nu upp av arbetet med min nya hemsida, dit jag kommer att försöka koncentrera bloggandet sedan. Men jag skriver nog här snart! Se gärna sidan: http://www.klickercenter.se/  agilityliv fi...

Av tiipa - 3 juli 2009 01:43

Frågan är vad som påverkar en mest.... det är kanske inte självklart i alla situationer. Mitt tänk om vad som borde vara bäst är förstås att försöka tänka positivt inför tävlingar "det kommer att gå ba!" "Vi kan det här" osv... Att se på det som vi g...

Av tiipa - 27 juni 2009 18:06

Tävlade i Ulricehamn idag,disk i ag2 ( 1 st. klarade tiden och en nollade men med tidsfel.. sen blev det mest disk tyvärr.... och tiden var 34 sek.. blev lite för svårt  alltså för de flesta....) och 5 retliga fel på balansen på upploppet i Hopp2. Me...

Av tiipa - 22 juni 2009 11:20

Nu när tävlingarna är på gång nästan varje helg får man verkligen inte glömma bort att underhålla hundens grundkondition och ta hand om dess muskler. En liten sträckning som inte tas om hand på rätt sätt kan i smyg leda till betydligt allvarligare ko...

Ovido - Quiz & Flashcards