Direktlänk till inlägg 24 januari 2009

Klart man tittar på lite film när det är så dåligt väder... Agilityfilm!! Och fel som man vet om men ändå gör!!!

Av tiipa - 24 januari 2009 22:41

Usch, inget passande väder för träning idag direkt. Perfekt för att passa på att göra saker inne i stället. Passade på att titta lite mer på agilityfilmer i förmiddags. Först Susan Garetts film shaping success.. sedan Jenny Damms filmer. Jag föredrar ju till 100% den handlingsteknik jag lärt mig enligt Damm men det är alltid roligt att studera andra handlingstyper. Eller typer och typer.. ärligt talat hittar jag inte så jättestora skillnader mellan de "stora" namnen.. som Greg Derret t.ex skillnaden ligger mest i HUR man beskriver det man gör men tittar man på filmer av dem så är mkt ganska likt ändå.


Klart det finns vissa skillnader men gemensamt är att de är väldigt konsekventa och tydliga med hur de gör. Och det är ju det allra viktigaste oavsett vilken "guru" man än ser upp till.


Och det är ju också det svåraste. Att vara konsekvent. Det krävs ju att man verkligen blir medveten om hur man gör. Att man har hjälp av andra som "säger till" när man slarvar.

Kan knappt räkna alla gånger som jag kommit på mig själv med att inte göra som jag tränat.. I stället försökt köra en säkrare "linje" på tävling.. Fegis!!!


Hur många gånger har jag gjort saker på banan som jag direkt efter visste var fel, som jag egentligen visste innan  hur jag skulle lösa det men sedan på banan inte lyckast fullfölja det... på en skala?? Nja.. närmare 100 gånger typ i alla fall. Så "verkligheten" kommer i kapp. Ena dagen för att man inte fick loss fötterna från underlaget så snabbt som man tänkt sig. nästa gång för att ens hund blev distraherad av en annan hund bredvid banan, åter nästa gång , och många gånger till, för att man "fegade ut" i en viss situation.


T.ex om man tränat massor på en viss sekvens el. kombination.. kanske kommit fram till att man kan lämna hunden lite självständigt för att placera sig själv bättre.. eller kanske en inkallning i starten som är lite "vågad" men som fungerar perfekt.. på träning... men så vågade  man inte testa det verkligheten när precis samma sitation dök upp på en tävling..  vågade inte göra likadant utifall att.. och därmed förstörde man det i stället för sig ännu mer ... Hur får man bort detta problem?? Vad handlar det om egentligen??


Det enda svar jag hittar just nu är väl att man inte vågar.. för att man är rädd att förlora. Alltså för att kunna vinna  MÅSTE man våga förlora också.

Även om jag säger att jag ska "vinna eller försvinna" .."satsa så det ryker" så har inte resten av mig fattat detta helt ännu tydligen.. Vad krävs? Ännu mer nötande av tävlingar?? Ännu mer träning där man satsar allt, verkligen tränar tävlingslikt??


Avslutar med några citat ur Susans film: angående att vara konsevent ..

..och lite om belöningsplacering som jag själv jobbar mkt  konsekvent med. Tror jag !!?? Jo.. det gör jag väl...


Startlinjeförstärkning.

Om hunden sitter stilla när du rör dig själv framåt men börjar röra sig när du går tillbaka för att belöna, så ska du INTE belöna, då har du ju belönat rörelsen.  Detsamma gäller om du gått iväg och tänker kalla in hunden över ett hinder: om hunden rest sig och går mot dig så ska den inte få starta/hoppa – det är ju också en form av förstärkning/belöning, gå tillbaka till startposition med hunden. Om du i stället råkar upprepa ditt kommando ”sitt” så har du också ”belönat” hunden eftersom den fått ett nytt kommando (den behövde ej följa det gamla) .


 Belöningsplacering:

Tänk på att placeringen av belöningen påverkar hur hunden utför hindret. Ex. om du kastar iväg belöningen långt över hindret några gånger när hunden hoppar så kommer hunden vara beredd på ett långt hopp och en rak linje framåt, då kan du t.ex lägga på ett kommando för detta, ”i väg” ”kör” etc.

Om du står kvar snett bakom hindret och belönar där kommer hunden snart att hoppa snävare och vända tillbaka. När hunden gjort det flera gånger och förstår detta kan du lägga på kommando för att återvända snävt efter hindret ex. ”vänd”,”tillbaka”.  Träna alltså in beteendet först innan du lägger på kommandot. Detta kan bli en stor fördel i agilityn: att hunden vet hur den ska ta hindret och är fokuserad framåt eller vända snävt tillbaka.


  
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tiipa - 24 juli 2009 00:59

Nu har jag tävlat första dagen i Sundsvall, ni kan läsa om det på hemsidan på bloggen där. Där hittar ni även 2 filmer , ett med Nancy Holmström och ett med Sven Karlsson och flax. Det finns även några bilder.  Se:  http://www.klickercenter.se/agilit...

Av tiipa - 19 juli 2009 22:25

Lite dåligt med inlägg på sistone men den mesta tiden tas just nu upp av arbetet med min nya hemsida, dit jag kommer att försöka koncentrera bloggandet sedan. Men jag skriver nog här snart! Se gärna sidan: http://www.klickercenter.se/  agilityliv fi...

Av tiipa - 3 juli 2009 01:43

Frågan är vad som påverkar en mest.... det är kanske inte självklart i alla situationer. Mitt tänk om vad som borde vara bäst är förstås att försöka tänka positivt inför tävlingar "det kommer att gå ba!" "Vi kan det här" osv... Att se på det som vi g...

Av tiipa - 27 juni 2009 18:06

Tävlade i Ulricehamn idag,disk i ag2 ( 1 st. klarade tiden och en nollade men med tidsfel.. sen blev det mest disk tyvärr.... och tiden var 34 sek.. blev lite för svårt  alltså för de flesta....) och 5 retliga fel på balansen på upploppet i Hopp2. Me...

Av tiipa - 22 juni 2009 11:20

Nu när tävlingarna är på gång nästan varje helg får man verkligen inte glömma bort att underhålla hundens grundkondition och ta hand om dess muskler. En liten sträckning som inte tas om hand på rätt sätt kan i smyg leda till betydligt allvarligare ko...

Ovido - Quiz & Flashcards