Senaste inläggen

Av tiipa - 30 december 2008 19:33

Det var länge sedan jag vaknade så pigg och glad.. Vad var hemligheten då??


Självklart är det agility som bidrar till att få bort all trötthet, stress och allehanda bekymmer man alltid har. Jag är extremt morgontrött men oftast vaken till sent in på nätterna utan problem. Enda botemedlet mot denna trötthet är en lagom dos av agility. den bästa medicinen!!


Sa någon att det var kallt?? Det märkte jag inget av!

Solen sken och vinden höll sig borta när jag närmade mig agilitybanan en bit söderut från mig i förmiddags. Det var flera månader sedan jag vågade "köra på" för fullt  (efter operationen) men idag kände jag verkligen att jag vågade springa på ordentligt igen. Underbart roligt!


Jag byggde upp en dubbelbox men den blev snart ombyggd av J.D till en längre kombination , eftersom jag behövde jobba med en hel del..

 Mest behövde jag  träna på ngt som återkommer.. nämligen att jag kommer efter Deus på raksträckor så jag inte finns på rätt plats vid svängar och fällor.


Automatiskt sänker jag min egen fart  :-(  när Deus drar i från mig.. i stället för att springa på ännu fortare själv.

Grundproblemet är uppenbarligen att jag jobbat för lite på att få honom att söka upp nära intill mig när jag vänder håll el. saktar farten... Så hemläxa varje dag blir att svänga runt med honom, framförbyten, plötsliga svängar, byta av riktning etc. och belöna nära mig. PÅ VARJE PROMENAD!!


Tränade även idag på att bli tydligare på att ge noggrann information till hunden om vart den ska sedan så svängarna blir snävare.

Se övningen på bilden.

Jag fick jobba på att bli tydligare på att visa svängsignaler i rätt tid. Det visade sig att jag oftast är lite sen med mina bakombyten (fast jag tyckte nog de var bra förut  hmm... fel fel.. men nu fick jag se hur pass mkt snävare svängar vi fick när jag faktiskt tajmade bytena bättre) Armarna vill inte alltid vara så tydliga heller...


Framförbytena gjorde jag tvärtom lite för tidigt ibland!!

Utmärkande för mig är att jag ofta jobbar för långt ifrån hunden i stället för att finnas där nära linjen och stötta.  Min framförbytesarm kommer fram för tidigt och sedan tar jag bort den för tidigt med!! Oj då! Vi har visst väldigt mkt att jobba på!! Hoppas att det mesta var lite ringrostighet....


Nu blev jag lite tveksam till om vi ska åka till Linköping el. inte med Deus... vill ju inte att han ska fortsätta "flänga ut" från mig med risk för att han tar fel hinder... Får se hur mkt vi hiner komma ikapp med träningen innan dess.


Izor, var pålitlig som vanligt, tack för det,  och fixade riktigt snygga svängar bara jag gjorde mitt jobb ordentligt. Honom litar jag på lite mer och då flyter allt på lite bättre. Men farten var inte 100% ännu.... men det är inte så konstigt med tanke på att han nyss haft vintervila från "riktig" träning  i över 2 månader.. M ed tanke på det så är jag nöjd med träningen för båda två idag.



Vi avslutade med lite slalomträning. Deus fick testa på några "lite" svåra öppna ingångar. Där fick jag åter se hur viktigt det är för honom att jag håller en rak linje till ingången själv för att han inte ska ta fel port, det visade sig tydligt!  Och jag måste vara tydligare med mina axlar och undvika att flaxa med armarna...

Izor ... bra igen!! Men inte riktigt högsta fart där heller ännu.. Hade lite för dålig belöning med idag tror jag.. fast farten beror förstås lite  på konditionen med..


De var i alla fall pigga och glada, det syntes att de trivdes med att få börja träna igen. Men jag ska komma ihåg en sak till nästa vinter.. om vi vilar från agilityn då.. Då ska jag INTE vila själv från min egen teknikträning... dvs fötterna måste ändå få en daglig dos påminnelse om hur de ska röra sig vid framförbyten, sidorörelser mm..... Jag märkte idag att det plötsligt var svårare att röra sig bakåt, men hallå!!! Hur svårt kan det va egentligen att hålla rätt linje fast man tar några steg baklänges??


Oj oj oj... Jag vill träna mkt mer än jag hinner... En vecka kvar tills jag börjar jobba igen också...Men nu är vi på G i alla fall med träningen!!!


Dags att tävla igen, hur ska det nu gå?

Måste kämpa och springa för att pinnar få.


Men flänga runt på banan ska vi inte göra,

andra hundar omkring ska inte få störa.


Bakåt! Framåt! Måste till balansen hinna!

Positiva tankar behövs om vi ska kunna vinna!


Väntan i regn och kyla, jag som vill ha soligt,

ändå alltid så spännande, underbart  och roligt!

Av tiipa - 28 december 2008 23:30

Nu har vi börjat uppbyggnaden inför tävlingssäsongen. I denna del , ca 6 v, lägger jag fokus på att öka grundstyrka och rörelseomfång, de ska tillsammans utgöra ca 2/3 av träningstiden. Teknikträning/hinderträning och kondition (syreupptagning) utgör sista 3:e delen i denna fas.


Det innebär att vi inte kommer att vara i högsta tävlingsform vid de första tävlingarna. Men för att hundarna ska orka med hela våren-sommaren med den intensitet av tävlingar det är då så måste uppbyggnadsfasen få ta den tid som behövs. Den muskelstyrka och kondition som nu byggs upp ska fylla underhållsbehovet. Eftersom vi inte latat oss helt och hållet så har hundarna ändå kvar en relativt god grundfysik.


Sedan kommer jag att öka på tiden för konditionshöjande övningar som även främjar uthållighet och explosivitet samtidigt som jag lägger in fler pass med teknik/hinderträning.


Redan nu i uppbyggnadsfasen lägger jag stor vikt vid att skapa goda förutsättningar för att hundarna ska få ett bra rörelseomfång och bli smidiga och töjbara i sina leder och muskler bl.a.genom att ge djupmassage 2 ggr/vecka och TTOUCH beh. varje dag. (se film) .


 Vi tar långa promenader i skogsmarker, sluttningar och berg för att få grundstyrka.

Jag själv har börjat med grundstyrkeövningar, ex. stärka muskler i vader/ben för att senare kunna accellera snabbt. Liksom hundarna som behöver få upp rörelseomfånget så är det lika viktigt för mig med ex. smidighetsträning ex. träna på framförbyten/torrhandling utan hundarna, springa/hoppa åt olika håll m.m  Därefter ska jag lägga mest tid på kondition och uthållighetsövningar men ändå se till att underhålla det andra.


Jag försöker få hundarna att vara i bästa tävlingsform till sommaren och i början av hösten då vi har mest tävlingar, men med några "minipauser" ibland.


Något jag även försöker fortsätta jobba med.. men kanske mer målmedvetet nu.. är den mentala biten och min egen självkänsla.


Att våga. att kämpa, att tro och verkligen vilja!!

Att inte vara rädd för att misslyckas!


 Det innebär att jag inte får tänka på vad jag gör "dåligt" utan i stället tänka på hur jag kan förbättra mig i så fall. Att även se det jag gjorde som var bra. Om jag lyckas förbättra mig inom dessa områden kommer jag troligen inte vara lika nervös och spänd inför tävlingarna. Det gör även att jag blir bättre på att fokusera på rätt saker och blir ett bättre stöd för mina hundar.


Ett problem att jobba med är även hur jag ska få lugn och ro för att bara fokusera och koncentrera mig precis före loppet utan att hundarna blir stressade av att vara nära startfållan, när de ser andra hundar som springer.

Måste alltså även fundera ut bättre metoder för att hantera situationen före start... Något som fungerar utan att jag behöver stå 30m bort så jag nästan missar min tur... och blir ännu mer stressad...


Idag hade vi uppvisning i ridhuset, det fungerade bra och publiken verkade nöjda och glada. Eftersom Izor haft lite problem med örat och jag själv inte vågar springa på för fullt ännu pga min axeloperation så "tog" jag rollen som speaker i stället. Fungerade väl bra.. men nervöst var det! Fast lite kul också ändå. . Vi deltog alltså inte heller på träningstävlingen i Dalum-Ulricehamn i lördags.

De som var med på uppvisningen, hundar och förare i olika åldrar med olika raser, gjorde en tävling med en utslagningvariant så de som vann gick vidare till så småningom en final.


Vi försökte värva lite nya medlemmar till vår klubb, flera visade intresse muntligt men de var främst intresserade av agilitygrundträning för valpar/unghundar. Verkar som jag nog ska hålla en sådan kurs till våren då, kul att det blir fler och fler som verkligen vill lägga tid på att få en bra grund redan i början med ex. cirkelträning och kontaktfältsbeteende etc. Kommer nog bli en jätterolig kurs!


Av tiipa - 26 december 2008 20:53

Fick en plötslig påminnelse. Hmm kan påminnelser vara annat än plötsliga? Om det är något man egentligen visste om innan.. men som man ändå råkat glömma igen? Nä, jag vill inte gå vilse i det ämnet.. så jag hoppar raskt vidare till det som fick mig att nästan tappa andan.. en aning.


Och det berodde inte på för mkt julmat om nu någon trodde det.

Även om julmat i kombination med för lite motion, och dess effekter,  i flera dagar nog påverkar mina känslor inför det som jag ju plötsligt blev påmind om.


Eftersom min mail har krånglat sedan en vecka så gick jag i lugn och ro och längtade till nästa agilitytävling.. utan att upptäcka mailet om en snart kommande tävling.

My Dog är visserligen nästa tävling som jag ska titta på , den längtar jag också efter såklart men det är inte den jag tänker på nu..(vi får inte vara med där riktigt än..) men nästa tävling som vi ska delta i är troligen Linköpings tävling.


I Januari för Deus och Februari för Izor är tanken. Det är de tävlingarna jag längtar efter .. men de dröjer ju ett tag så enligt min träningsplan som jag förstås följer väldigt noggrant nu så är vi på platåfas 1 nu för konditionen. Det är helt ok.. om jag nu inte skulle tävla förrän i slutet av januari.


Men i em. kom så plötsligt påminnelsen om att det är en träningstävling i morgon i den lilla orten Dalum utanför Ulricehamn..


Jaaaa!!! .....Eller Neeeej!


Äsch, jag kan inte bestämma mig. Det räcker att anmäla sig på plats i morgon så jag har hela natten på mig att grubbla.

Om jag nu inte tänker vara pigg och utvilad vid starten tidigt i morgon. För då måste jag sova i stället för att ägna dyrbar tid åt att grubbla.

Nja... tidigt, ... ja, för att vara efter några lata juliga sovmorgnar..  (Anmälan öppnar 9.00 men jag har över en timme att köra också! Och det är halt! Och jag ska lämna dottern hos mormor först! Och.... hmm.. nu kommer jag inte på fler ursäkter "fniss")


Så jag borde ju bli jättestrålande fantastiskt glad nu då!! Äntligen en tävling igen!!

Men orsakerna till att jag ev. inte åker dit är INTE helt själviska..

Nää.. det finns naturligtvis andra yttre omständigheter.


Förutom att jag inte är särskilt mkt i tävlingskondition ännu så är inte mina hundar det heller. Konditionen i sig hos hundarna är det inget fel på men hinderträningen har inte kommit så långt ännu efter vårt uppehåll.

Nåja... jag kanske inte direkt förväntar mig att komma högt upp på resultatlistan. Det är nämligen troligtvis många ekipage där som sen ska vara med på My Dog. Dessa passar väl på att få en liten uppvärmning och "statuskontroll" så här strax innan "huvudpremiären".


Men det skulle vara bra för mig att få se hur pass bra vissa saker sitter , speciellt hos Deus. Han följer ju mig bra på träning, även om han fortfarande är lite för snabb för mig ( läs: även om jag fortfarande är alldeles för långsam för honom..)

Men hur fungerar han på tävling nu då? Sist så gick det delen av planeringen utmärkt ( Tidaholm) . Men han har ju visat prov på "bra" förmåga tidigare att dra iväg åt någon håll han själv tycker är roligt just då... Nåväl, en träningstävling är ett särdeles lämpligt tillfälle för att "testa" Deus .


Då kommer nästa orsak till tveksamheten till att åka iväg tidigt i morgon bitti till ett kallt ridhus efter en långtur på hala vägar....

Mr Eastflash himself.. Även kallad Izor.. har inte riktigt varit på humör. Mammig som jag är så har jag varit superuppmärksam på honom sedan jag för några dagar sedan märkte att han var irriterad i ena örat efter att vi varit ute då det var kallt.

Sedan när vi kommit in igen så gick det snart över. Efter korta turer utomhus var allt ok. Han är busig och glad som vanligt men eftér en längre stund i kylan så blev han irriterad i örat och skakade lite på huvudet. Inga andra synbara symtom.


Tror att han hade lite ont så örat fick lite specialbehandling. Han envisas med att ligga på golvet precis vid dörren till altanen där det är lite dragigt och kallt. NU verkar han bättre men jag är inte säker på hur det blir om han ska vara med i ett kallt, troligen dragigt ridhus hela dagen i morgon. Får nog hålla mig till att endast tävla med Deus.. om han nu har den stora vänligheten att hålla sig till den väg mellan hindren jag tänker mig då. Och om slalomingångarna funkar. De ska han helst inte springa förbi förstås.


Boken om fysiskt träning mm mmm som jag ska sammanfatta lite heter "Träningsplanering" (tror jag det var .. eftersom min svåger som är fotbollstränare faktiskt lånade den väldigt snabbt av mig innan jag ens hunnit skriva något alls)

Men jag kanske hämtar den på vägen hem efter tävlingen morgon... trött och frusen...då kommer jag nog vara riktigt motiverad att lusläsa den..:-)


Hur sjutton ska man orka springa i sågspån nu då??

 Ja, ja... värre saker har man ju gjort.. det är bara inse att agilitytävlingsåret börjar igen!!!


På söndag har vår nya klubb: Marks agilityklubb en uppvisning i ridhuset nära oss, det arrangeras en tjusig Horseshow med massa roliga saker att titta på.. och det mest sevärda: agilitydelen , blir ju fantastisk!



Av tiipa - 25 december 2008 23:23

En rolig filmsnutt från You Tube!!!


Av tiipa - 23 december 2008 21:45

Jag önskar Er alla en riktigt god jul!!

Passa på å njut av god mat och lugn och ro.


Efter jul är det dags att ta träningen på allvar igen! Jag har hittat en superbra bok som handlar om uppbyggnad av egen fysik, kondition och styrka. Allt som är viktigt att tänka på...

Jag ska skriva en liten sammanfattning ...

-men den kommer efter juldagarna!

Jag ska inte träna ngt alls på flera dagar faktiskt!! (nää... nu ljuger jag .. lite kontaktfält måste det ju bli... ja.. och lite cirkelarbete förstås...)


Hundarna  ska få träffa tomten i morgon.. !!!


Av tiipa - 21 december 2008 23:22

Idag har vi jobbat med störningsträning i olika former. Främst vid kontaktfälten. Belöningsschemat skulle egentligen övergått till att bli variabelt men när jag provade detta ett tag så upplevde jag att hundarna inte tålde störningar i lika hög grad... Så det blev till att hoppa tillbaka ett steg igen..


Just att hundarna ska tåla störningar är högt prioriterat för mig  så därför har jag återgått till att belöna med ett jämnt högt intervall vilket gör att hundarna faktiskt jobbar ännu hårdare för att göra rätt. Med det menar jag att de blivit mer på "hugget" och fått bättre tempo ner till kontakten och med lite mer glöd i sitt beteende. Jag hoppas att jag genom detta kan få kontaktfälten att fungera lite bättre även på tävling.


Jag varierar belöningen genom att ibland belöna direkt vid kontakten och då får hunden inte avsluta beteendet så jag använder inte klickern där ännu. Ibland belönar jag genom ett släppkommando och genom att kasta en godis el. frisbee direkt efter.


Jag läste att Greg Derret anser att belöningen alltid ska komma nära föraren för att få en hund som strävar efter att komma nära men jag får så stark respons på frisbee och ex. en fotboll så jag finner det ändå mer värdefullt att jobba med belöningar som jag kan kasta i väg (hundarna får ett mkt högre tempo  spec. för mitt "kör" kommando) Jag blandar ju belöningsmetoderna i alla fall och hundarna får aldrig se innan vilken belöning som är på gång...


Nåja , det var ju störningar vi jobbade med idag.

Jag försökte göra en liten kriterieplan för en successiv stegrande svårighetsnivå på störningar vid balansen


Ex. kriterieplan för att jag själv ska kunna röra mig bredvid utan att hunden hoppar av.

1) Stå stilla när hunden står på kontaktfältet

2) Egen rörelse, ex. hoppa lite.

3) framåt tendens, göra ansatser till att gå framåt själv

4) Springa framåt en bit själv

etc. på olika sidor, framför hunden, bakom hunden.. mer avstånd.


Sedan en kriterielista för andra störningar

1) Lägga en boll framför

2) Rulla iväg en boll framför

3) Kasta i väg en boll framför

byta ut mot en frisbee.... (mkt svårt för mina hundar!!)


Det finns förstås mer varianter  av störningar men om vi klarar dessa till att börja med så har vi kommit långt!

Den ultimata störningen vore väl att låta en katt springa iväg framför (vi har en egen katt men det är ÄNDÅ roligt att jaga efter andra..) eller en löptik på besök nära tomten....


Nedan kan du se en liten rolig reklamfilm med en hund...

Kossan.se
Av tiipa - 20 december 2008 19:23

Så här i juletid är de  flesta vänliga mot varandra. Jul sägs ju vara godhetens tid. Alla tycker nog att de själva är omtänksamma, empatiska och goda i sitt hjärta mot sina medmänniskor.. men är de det? Oftast kanske,  men alla har tyvärr gränser för hur  långt vänligheten sträcker sig och i vilka situationer som  man blir lite mer självisk och inte alltid ser till andras bästa... Förhoppningsvis händer det inte så ofta ändå..


Hundar har visat prov på oändligt stor lojalitet i många fall. Och även om du varit "dum" så gör din hund så mycket den kan för att göra sitt bästa. 


Hundar är våra bästa vänner.

Alltid lika glada och lyckliga när du kommer hem. Fast du själv kanske känner dåligt samvete för den där lekstunden som inte blev av eller för att hunden varit ensam lite för länge.. så ger hunden dig lika mycket av sitt intresse för dig. Vilket humör du än är på så finns hunden där för dig, bryr sig om dig när du är glad såväl som ledsen.


Om hunden, när den blivit gammal, skulle tänka tillbaka på sitt liv och kunna minnas er tid tillsammans? Skulle den då minnas hur många roliga stunder ni haft tillsammans? Att den fick din kärlek? Minnas att du alltid gick att lita på?

Och kommer du att minnas hur mycket kärlek din hund gett dig, hur trogen den varit? Fast den blivit gammal och inte orkar hänga med lika mycket.... Ger du då tillbaka lika mycket till din hund som den gett dig?...



En vänlig blick kan ge tröst i de svåraste stunder. En blick från din hund kan få dig att bli glad i de sorgsnaste stunder. Gör du detsamma för din hund?


Brukar du köpa en julkapp till din hund?

Den bästa julklapp han kan få är att du ger av din tid och din uppmärksamhet.


Några ord att tänka på:


Det är inte så stor skillnad egentligen mellan människor, men den lilla skillnaden är stor. Den lilla skillnaden är attityden. Den stora skillnaden är om den är positiv eller negativ.  (Positiv träning ;-) !!!!)


Vänskap är ingen stor sak.. vänskap är tusen små saker.


Slutligen:
Ett leende kostar ingenting men ger mycket .

Det berikar den som får det utan att göra den som ger det fattigare.

Ett leende tar bara ett ögonblick men minnet av det kan vara för evigt....


Av tiipa - 19 december 2008 22:57

Den här övningen körde jag på en fortsättningskurs som jag höll i  på klubben förra året.




Eftersom jag just nu är väääldigt inne på att hitta möjligheter att spara sekunder på banan så tänker jag träna på att springa så fort som möjligt och med rakaste vägen själv. 


På denna övning så gör jag först framförbyten HELA vägen och sedan bakombyten HELA vägen. Jag provar att omväxlande följa med nära hunden men även att försöka springa så gott som rakt fram hela vägen på en linje.  Vad går egentligen fortast?? Man måste ta tid på båda alternativen.


Om jag gissar rätt så går det fortare med Deus om jag är nära honom men fortare med Izor att springa på en rak linje själv.. Och bakombyten fungerar bäst med Izor och framförbyten bäst med Deus (när jag hänger med i hans vilda galopphäst tempo....)


Jag återkommer på sön med det rätta svaret.....


En ledtråd: Jag är själv bäst på att göra bakombyten och inte fullt lika bra på att få ordning på mina framförbyten så de blir rätt tajmade.


Med tanke på årets resultat (jag roade mig häromdagen med att leta upp alla "siffror" från året som gått) så är det lite FÖÖÖR många gånger som vi fått tidsfel med typ 0.2 sekunder eller mer... men det är de där runt 0.2 sekunder i tidsfel som uppstått flera gånger, trots i övrigt nollade lopp,  som retar mig mest.


 Om inte dessa tidsfel funnits hade vi haft ett högre antal pinnar antecknade i tävlingsboken, placeringarna räckte ju ändå till.


Var kan jag tjäna tid på banan "funderar febrilt ;-) "... Ja, det skulle nog hjälpa om jag själv kunde springa fortare förstås (jag tränar på det) men även om jag blev bättre och noggrannare med mina placeringar på banan.  Sedan tidigare så har jag fokuserat mkt på att ge hunden bra och tydliga förberedande signaler om vart vi ska sedan efter hindret. Det har jag fått en del hjälp med från Jenny Damm.

Men det tar ju tid att bli bra på det... :-)


Men jag funderar mer på det nu när jag banvandrar, så snart ska det väl sätta sig lite mer "automatiskt" i kroppen också. Efter en supermiss i handlingen på tävlingen i Tidaholm (H2) i höstas så blev jag så förbannad på mina fötter som plötsligt inte insåg att det faktiskt går att springa några steg baklänges.. (diskade mig på ett ställe där jag ändå var förberedd på "fällan") så nu när jag tränar cirkelträning och annat markarbete lägger jag ofta in lite bakåtspring för att träna (fötterna) på det.


Jag vet ju att min snabbaste hund behöver att jag är "med" lite mer och närmare intill honom ..annars har han en tendens att flippa ut över "fel" hinder  när han väl ser det i sin linje.

Den andra som kan jobba mer självständigt klarar att jag skickar iväg honom en liten bit själv så jag hinner placera mig bättre inför nästa.


Det är väldigt skönt att de tävlar i olika klasser nu. Tidigare var det lite jobbigt faktiskt att "ställa om " sig mentalt så fort mellan hundarna, speciellt om de fick startnummer väldigt nära varandra.

Jag fick gå banvandring på samma bana men planera för en typ av handling för den ena och sedan en ny planering med vissa ändringar i handlingen för den andra hunden.

 Men det är väldigt utmanande att behöva ställa om sina tankar mellan hundarna.. och jag lär mig förstås alltid ngt nytt av de ev. misstag man gör på vägen ibland.


 Som sagt.. "för att våga vinna måste man ju våga försvinna" också..

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2009
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards